Egon Bahr'dan uyarı: "Siber Dünya Savaşı kapıda"

Egon Bahr, benim Willy Brandt ve Herbert Wehner ile birlikte bir solukta anacağım üç dev Sosyal Demokrat, ya da 20'inci yüzyıldan günümüze miras son dev politikacılardan, 91 yaşında…
Geçen hafta, yeni yitirdiğimiz Willy Brandt'ın anısına bir konuşma yapması için bir okula davet edilmiş ve bir sınıfta liseli gençlerle bir sohbet yapmış. Kendisinden Brandt hakkında ve Almanya'dın Doğu politikası hakkında konuşması beklenirken o bir tek kunuda konuşmuş -hem de soluksuz: Siber Dünya Savaşı!
Yetmiş küsür yıldır politika yapan, bakanlık yapmış bu kadar önemli bir politikacının konu üzerine bu kadar ciddi gitmesi, benim de dikkatimi çekti.
90 Dakika konuşan Egon Bahr, Siber savaşın ilk kez Amerikalılar ve Ruslar arasında İran üzerinden yapıldığını söylemiş ve şöyle bir cümle kurmuş:
"İnternet, 21'inci Yüzyılın atombombasıdır."
"Çığır açan her yeni buluşun savaş için kötüye de kullanıldığını anlamamakta ısrar ediyoruz."
Bahr bunları anlatırken, neden Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) üye olduğunu da, "Bir daha asla savaş olmaması için" diye özetlemiş. Öğrenciler arasında bulunan Türk asıllı Büşra diye bir kız, "Ama bizi biraz korkuttu" diyor. Bahr'ın öğrencilere anlattığı son sır da şu:
"Uluslararası Politikada mesele asla Demokrasi veya İnsan Hakları değildir. Esas olan, devletlerin çıkarlarıdır. Tarih derslerinde size ne anlatılırsa anlatılsın, bunu unutmayın."
(Kaynak: Rhein-Neckar-Zeitung 4.12.2013)